top of page
Writer's pictureChristiana Kyriacou

Νέο Πλαίσιο Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα ακίνητα με ισχύ 1 Νοεμβρίου-ΚΥΠΡΟΣ

Μετά από πολλές συζητήσεις για το θέμα του Νέου Πλαισίου Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα ακίνητα, τίθεται τελικά σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2023 (Ν.42(1)/2023). Αυτή η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων για τους αγοραστές κατοικιών, διασφαλίζοντας παράλληλα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση.

residential real estate photo
Luxurious residential real estate

Ας εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες αυτού του νέου πλαισίου ΦΠΑ και πώς θα επηρεάσει τις συναλλαγές ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα εφαρμόζεται κλιμακωτή επιβολή μειωμένου ΦΠΑ με βάση το μέγεθος και την αξία του ακινήτου. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών διατάξεων:


  1. Πρώτα 130 τ.μ. με αξία έως 350.000 €: Για ακίνητα εμβαδού έως 130 τετραγωνικών μέτρων και αξίας έως 350.000 €, θα επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ της τάξης του 5%. Αυτός ο χαμηλότερος συντελεστής στοχεύει να κάνει τα μικρότερα, πιο οικονομικά σπίτια πιο προσιτά στους αγοραστές.

  2. Ακίνητα από 131 τ.μ. έως 190 τ.μ. με αξία έως 475.000 €: Σπίτια ή διαμερίσματα που εμπίπτουν σε αυτό το εύρος μεγέθους και αξίας έως 475.000 € θα υπόκεινται σε συντελεστή ΦΠΑ 19%. Στην προκειμένη περίπτωση τα πρώτα 130 τ.μ. θα φορολογούνται με 5%, και τα υπόλοιπα 60 τ.μ. (έως 190 τ.μ.) θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19%.

  3. Ακίνητα Πάνω από 190 τ.μ. και Αξίας άνω των 475.000 €: Για μεγαλύτερες κατοικίες ή διαμερίσματα άνω των 190 τετραγωνικών μέτρων και αξίας άνω των 475.000 €, ο συντελεστής ΦΠΑ 19% θα ισχύει από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ανεξαρτήτως αξίας δηλαδή από το πρώτο σεντ.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό το Νέο Πλαίσιο Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα ακίνητα. Η νέα ρύθμιση δεν θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ή έχει υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια στην αρμόδια αρχή έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 και για τις οποίες έχει συμπληρωθεί δεόντως η υπεύθυνη δήλωση. (προβλέπεται στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου (3) του Πίνακα Γ' του Πέμπτου Παραρτήματος-Νόμος 42(Ι)/2023) εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου.


Η αγορά κατοικίας είναι μια σημαντική οικονομική επένδυση και οι νέοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ακίνητα στοχεύουν να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των αγοραστών κατοικιών, ιδιαίτερα για μικρότερα και πιο οικονομικά ακίνητα.


Στην Triple I, κατανοούμε τη σημασία μιας επένδυσης διάρκειας ζωής και για τον λόγο αυτό, προσφέρουμε κατασκευή υψηλής ποιότητας με συνεπή χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Καθώς η αγορά ακινήτων υφίσταται αλλαγές, παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε στους πελάτες μας τις καλύτερες δυνατές λύσεις ακινήτων.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 7000 0509 ή να μας στείλετε email στο info@tripleii.com

residential real estate photo
Residential Real Estate

Photo by Sunguk Kim


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page